De strategische voorraad FFP2-maskers in België is teruggebracht tot nul. Aangekocht ten tijde van de A / H1N1-griep, hadden ze hun vervaldatum bereikt. Omwille van de economie heeft de minister van Volksgezondheid besloten de reserve niet te verlengen ...

Schrijf u in op de nieuwsbrief, en ontvang alle actueel nieuws over Corona in uw inbox!

België zal in 2019 miljoenen maskers van het type FFP2 hebben vernietigd, de enige die strak genoeg zijn om te voorkomen dat het coronavirus op gang komt, en die in het hele medische team wanhopig ontbreken.

Dit is wat verscheen op de PV van de bijeenkomst van de Risk Management Group op 6 februari, Le Vif / Express. De structuur coördineert administratie en ziekenhuisspecialisten en geeft aanbevelingen aan de National Security Council, onder voorzitterschap van premier Sophie Wilmes.

'Momenteel is er een tekort aan FFP2-maskers op het grondgebied. Kan de regering een strategische voorraad plannen?' Op 6 februari vroegen experts van RMG.

De noodzaak om een ​​bijzonder verlammende noodvoorraad de afgelopen dagen aan te vullen: veel diensten rantsoeneren het gebruik ervan, ook wanneer zorgverleners voortdurend in contact staan ​​met geïnfecteerde mensen en anderen met algemene helpers , evenals de maatschappelijk werkers en de ambulancepersoneel, moeten gewoon chirurgische maskers dragen. Dit model is handig om te voorkomen dat een persoon met het virus het verspreidt, maar is niet effectief om het te beschermen.

Toch is de kwestie van 6 februari (was het er echt één?) Vandaag niet relevant: nee, de regering plant geen strategische voorraad. Hij bestelt, op een dringende en niet altijd tijdige manier, zowat elk masker dat hij kan vinden in een zeer krappe markt.

Maar als het tekort zo ernstig is, wordt het na een politiek besluit nog steeds gelezen in de PV van de RMG-vergadering. Politiek, omdat het een begroting is, ook al wordt ze verdedigd: het is Minister De Block heeft ervoor gekozen deze maskers te laten vervallen, en vooral niet te vervangen of op te knappen. "We wilden een voorstel voor een roterend aandeel, waarbij een deel van de voorraad regelmatig op de markt wordt gebracht (om voorraadverloop te voorkomen)", legt het bedrijf van Maggie De Block uit om te rechtvaardigen dat, hoewel uitgeput, de voorraad niet is vervangen.

België heeft een reserve van enkele miljoenen van dergelijke maskers opgebouwd, vernieuwd tijdens de A / H1N1-grieppandemie, die plaatsvond in 2009.

Dat meldde de Vlaamse informatiesite Apache.be maandag: in 2006 had Rudy Demotte, toen minister van Volksgezondheid, 32 miljoen chirurgische maskers en 6 miljoen FFP2 gekocht.

Drie jaar later had haar gezondheidsopvolger, Laurette Onkelinx, ze voor 9 miljoen euro vervangen, omdat België werd bedreigd door de pandemie.

Deze miljoenen maskers gingen vorig jaar in rook op. "De voorraad die tijdens de laatste pandemie werd geleverd, is verlopen en is vorig jaar vernietigd", betreurde een op 6 februari bij de RMG ... "De voormalige strategische voorraad werd opgeslagen in Defensie, maar niet in De maskers waren onbruikbaar geworden ', zei het kabinet van de minister en voegde eraan toe dat ze in 2017 waren vernietigd', in tegenstelling tot wat de RMG. Wat Maggie De Block drie jaar in plaats van één jaar zou hebben gegeven om deze strategische reserve weer op te bouwen.

De beslissing om deze maskers te vernietigen, in combinatie met het niet aanvullen van de voorraad, is de directe oorzaak van het huidige tekort, en dus van de onrust die deze de afgelopen dagen heeft gekenmerkt. Het werd genomen onder een regering die de budgettaire besparingen opdreef, de groei van het budget voor de gezondheidszorg beperkt tot 1,5% per jaar, lager dan de geraamde behoeften van de sector, en dat was de rest. niet elk jaar behaald.

In de firma wordt beweerd dat deze beslissing werd ingegeven door de wens om geld te besparen: "Het is natuurlijk veel ingewikkelder en daarom meer tijdrovend, maar het kopen van ongeplande maskers is een verspilling van belastinggeld." 'zeggen ze.

We wilden dus geen geld besparen, maar we hebben ervoor gezorgd dat we niet te veel geld hebben uitgegeven.

"We vroegen bij SPF Public Health om een ​​plan voor een nieuwe strategische voorraad. Niet alleen een plan om snelheidsmaskers te kopen die een paar jaar later vernietigd zouden moeten worden, maar een diepgaande oplossing om herhaling van fouten uit het verleden te voorkomen." is er om de drie jaar van inactiviteit te rechtvaardigen.

"Dit vereist aanpassingen van de wetgeving, overeenkomsten met andere afdelingen, aanpassingen van contracten met leveranciers, een coördinatieplan voor de sector, enz.", Aldus de persberichten.

Het zou, naar eigen zeggen, drie jaar hebben geduurd voordat Maggie De Block niet deed wat haar voorgangers twee keer in dezelfde tijd deden: zes miljoen effectieve coronavirusmaskers aanschaffen.

De RMG, die zich op 6 februari afvroeg of de regering niet van plan was om deze strategische voorraad opnieuw op te bouwen, voegde eraan toe dat, zo niet, het aan ziekenhuizen was om te overwegen wat zij als essentieel beschouwden. Met hun geld dan. "Of ziekenhuizen vanwege interne procedures willen upgraden naar FFP2, het is aan hen", zeggen experts. Het voorstel moet worden toegejuicht in de relevante infrastructuur.