Frankrijk heeft een bijna volledige afsluiting opgelegd en de EU zal buitenlanders de toegang tot het blok voor 30 dagen verbieden, aangezien regeringen maatregelen hebben genomen die zelden buiten oorlogstijd worden gezien in een draconische poging om de snelle verspreiding van de coronavirusuitbraak te beteugelen.
Als hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie, Tedros Adhanom Ghebreyesus, drong er bij de landen op aan om het virus te "testen, testen, testen", zei de Franse president, Emmanuel Macron, dat de burgers dinsdag vanaf de middag minstens 15 dagen thuis moeten blijven .
'We zijn in oorlog - zeker een oorlog in de volksgezondheid, maar we zijn in oorlog tegen een onzichtbare en ongrijpbare vijand', zei Macron, die alle reizen buitenshuis verbood, tenzij dit gerechtvaardigd was om essentiële professionele of gezondheidsredenen. Iedereen die de nieuwe regels negeert, wordt gestraft, zei hij.
"Er kunnen geen externe vergaderingen meer zijn, geen familie of vrienden meer op straat of in het park zien", zei hij. 'We moeten de verspreiding van dit virus vertragen door het aantal mensen waarmee we dagelijks in contact staan tot een strikt minimum te beperken. Als we dat niet doen, brengen we het leven in gevaar van degenen die we dierbaar zijn. '
Hij beloofde zowel de Franse economie te helpen - met een pakket van € 300 miljard (£ 273 miljard) en zei "geen enkel bedrijf zal failliet gaan" - en Franse huishoudens, met de belofte dat alle gas-, elektriciteits- en verwarmingsrekeningen en -huur gedurende de hele crisis.
Macron zei dat de Franse grenzen vanaf dinsdag gesloten zouden zijn, hoewel Franse burgers naar huis zouden mogen terugkeren. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, belde dinsdag eerder om een einde te maken aan alle niet-essentiële reizen naar Europa.
'Hoe minder reizen, hoe meer we het virus kunnen bevatten', zei ze. "Wij zijn van mening dat niet-essentiële reizen nu moeten worden verminderd om het virus niet verder te verspreiden, hetzij binnen de EU of door de EU te verlaten."
Het wordt verwacht dat België woensdag volgt in lockdown.
Frankrijk, dat 5.423 bevestigde gevallen van coronavirus en 127 doden heeft gemeld, sloot alle bars, restaurants en niet-essentiële winkels op zaterdag om middernacht en op maandagochtend crèches, scholen en universiteiten. Parijs sloot al zijn parken en tuinen.
Duitsland, dat 5.813 gevallen en 13 doden door Covid-19 heeft geregistreerd, heeft maandag grenscontroles met Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg en Zwitserland ingevoerd, waardoor alleen personen met een geldige reden voor reizen zoals inwoners, grensoverschrijdende pendelaars en bezorgers.
In lijn met een groeiend aantal EU-landen, kwamen de federale regering en de staatsleiders ook overeen om bijna alle winkels te sluiten, behalve voedselwinkels, banken, apotheken en benzinestations, religieuze bijeenkomsten, rolluikhotels te verbieden en bezoeken aan ziekenhuizen en verzorgingstehuizen te beperken.
Advertentie
De Duitse kanselier, Angela Merkel, zei dat dit maatregelen waren “die we in ons land nooit hebben gehad, maar ze zijn nodig om het aantal ziekten te verminderen en te voorkomen dat onze gezondheidsdiensten worden overstelpt. Hoe meer mensen zich aan deze regels houden, hoe sneller we deze fase doorkomen.
In Spanje, waar de tol van het coronavirus maandag opliep tot 309 met 9.191 bevestigde gevallen, kondigde de regering ingrijpende maatregelen aan waardoor het particuliere zorgverleners en materiaal voor de aanvraag, zoals gezichtsmaskers en Covid-19-tests, kon overnemen.
De minister van Volksgezondheid, Salvador Illa, zei dat particuliere zorginstellingen zouden worden gevorderd voor coronaviruspatiënten, en dat fabrikanten en leveranciers van medische apparatuur de overheid binnen 48 uur moeten informeren.
De Spaanse regering heeft zaterdag de noodtoestand uitgeroepen, het land opgesloten en mensen bevolen hun huis alleen te verlaten als ze voedsel of medicijnen moesten kopen of naar hun werk of ziekenhuis moesten gaan. Minister van vervoer, José Luis Ábalos, zei dat het "duidelijk" was dat de maatregelen na de geplande periode van vijftien dagen zouden worden verlengd.
De Amerikaanse Federal Reserve en andere centrale banken hebben in het weekend ingrijpende noodmaatregelen onthuld om de wereldeconomie te stimuleren, te midden van toenemende angst dat de epidemie, die wereldwijd bijna 170.000 mensen heeft besmet en meer dan 6.500 heeft gedood, de wereld in een recessie kan doen belanden.
Italië zei dat het bereid was om indien nodig opnieuw in te grijpen. De premier, Giuseppe Conte, vertelde Corriere della Sera dat de tot nu toe onthulde maatregelen "niet voldoende" waren. Het dodental in Italië van Covid-19 is maandag 2.000 gepasseerd met de aankondiging van nog eens 349 slachtoffers.
'De schade zal ernstig en wijdverbreid zijn', zei Conte. "Wetenschappers vertellen ons dat de uitbraak niet zijn hoogtepunt heeft bereikt, dat deze weken het meest riskant zullen zijn en dat maximale voorzorgsmaatregelen nodig zijn."
De politie heeft in vier dagen een boete van 20.000 mensen opgelegd omdat ze zich niet aan de regels hielden, en sommige stranden en boulevards van de Italiaanse Rivièra rond de noordelijke stad Genua werden gesloten nadat de menigte hen in het weekend had gevuld in strijd met de regels voor het sluiten.